jump to navigation

Tawon February 3, 2010

Posted by M.R in PENGURIPAN.
Tags: , , , , , , , , ,
trackback

Jaman gemiyen akeh wonTawong nang desaku padha ngingu tawon. Diarani tawon ondhohan, kayane sekang tembung undhuh, tegese kena diundhuh utawa dipanen madune. Nek basa Indonesia jenenge lebah madu. Biasane wong nang desaku nginggu tawon mung nggo duwe-duwe thok. Kandhang tawon jenenge kluthuk, sing digawe sekang glugu bunder sing disigar dadi loro, njerone di kroaki ben bolong, bolongan kuwe sing nggo umahe tawon. Kluthuk biasane digantung nang eper umah mburi pedangan. Engko nek pas ditiliki ana madune terus dipanen madune, terus anakan tawon utawa nang biologi jenenge larva tawon kena dimasak digawe sop.

Nek wong-wong liya pada ngingu tawon anu nggo duwe-duwe thok, bapakku beda. Bapak kena diarani budidaya utawa ternak tawon. Bapak gawe kluthuk sekang blabag, wujude kothak sing gambak dibuka tutup terus nang njerone ana panggonan kangsine nggantung. Kangsi kuwe umahe tawon sing ana bolongane segi enem, nggo panggonan madu karo endhog tawon. Kluthuk gaweyane bapak dicagak nganggo glugu utawa kayu. Dadine kaya meja tapi sikile mung siji. Kabeh mau digawe dewek nang bapak, sebab seliyane guru bapak ya pinter nukang kayu.

Mbuh mau-maune kepriwe koh bisane bapak duwe pikiran ternak tawon, aku ya ora kemutan. Se-elingku gemiyen bapak agi gaweni kothak akeh jebule sing dienggo kluthuk kuwe mau. Nek ulih bibit tawone aku ya ora emut mula-mulane, tapi bareng wis duwe kluthuk ana lima terus cokan ana tangga sing ngarahna bibit tawon sekang kebon apa malah ana sing sekang kuburan.

Diarani ternak tawon merga kluthuk tawone bapak orang mung siji loro, tapi akeh seubenge umah. Nek mangsan panen madu ana wong sing marani madu maring umah. Jane esih kanca gurune bapak, tapi umahe nang Banyumas. Nek wayahe dipanen biasane aku melu kebagian mangan madu karo sop anak tawon sing rasane enak banget, gurih karo seger. Gemiyen nek aku agi mriang bengel mesthi njaluke digawekna sop tawon. Tapi nek mbokayuku malah ora tau mangan, sebab nek bar mangan sop tawon malah biduren awakke, nek siki istilahe alergi.

Goleh ngarahi madune esih nganggo manual, yakuwe nganggo tangan. Kangsi dipilihi sing isine madu thok, terus diperes nang nduwur bujur (kain) sing dienggo saringan. Dadi madune ya cokan ana malam-e, malam kuwe jere lapisan lilin sing nang kangsi. Ora kabeh madu kasil sekang panenan bisa di dol. Nek wayahe mangan kopi lagi kembang madune dadi ana rasa paite. Sing kaya kiye ora payu didol, dadi mung dipangan dewek. Jere bapak sing paling apik kuwe madu sekang kembang pala, dienggo obat lewih manjur. Nek mangsan rendheng madu tawon asane akeh, tapi nek ketiga madune langka terus lewih kenthel. Jere bapak nek mangsan ketiga tawone kon dinei banyu gula nang ngarep kluthuke nggo tambahan panganan.

Tawon sekluthuk kuwe paribasane kaya senegara utawa kerajaan. Nang kono ana telung werna tawon, tawon prajurit utawa pekerja, tawon lanang karo tawon ratu. Tawon prajurit utawa pekerja kuwe tawon sing sering keton mabur nang kembang-kembang. Tawon kiye sing warnane kuning karo ireng. Tugase paling kumplit yakuwe golet madu, golet pangane nggo senegara, makani anakan tawon dari prajurit nek ana sing nggangu. Mulane tawon jenis kiye duwe entup dienggo gamane. Tawon pekerja utawa prajurit kuwe tawon wadon, tapi gabug alias ora bisa ngendhog. Nek tawon lanang warnane ireng ora duwe entup, kerjane mung nggo lanangan ben ratune ngendhog. Tawon kiye uripe mung nang njero kandhang, nek agi mangsan peceklik malah biasane tawon lanang dibuangi nang tawon parajurit mergane nggo njaga simpenan panganan. Ratu tawon kuwe anane mung siji, jenise tawon wadon, terus wujude lewih dawa nimbang tawon liyane, jere asale sekang tawon biasa tapi pas esih endog dinei panganan beda, tapi gedhene ya beda. Ratu tawon kuwe ibu sekang kabeh tawon, siji-sijine tawon sing subur utawa bisa ngendog. Nek tawon liya mangane madu biasa, tawon ratu mangane beda dewek, nek nang barat jenenge Royal Jelly. Nek jumlah tawon senegara wis kakehan, wis sesek paribasane, biasane tawon pekerja golet panggonan anyar nggo mecah negara, calon ratune ya wis disiapna. Engko nek wis ketemu panggonan sing cocog, terus calon ratu anyar wis siap, terus ratu lawas boyongan karo separo warga kerajaan.

Tawon ya ana ama utawa mungsuhe, biasane tawon gedhe sing mangani tawon-tawon jenenge tawon Ngengang. Tawon Ngengang najan dadi mungsihe tawon tapi ora bakal mateni tawon se kluthuk. Ama sing paling bahaya kuwe semut, nek semut nganti nemokna kandhang tawon, biasane mangani madu karo endhog utawa anak-anak tawon nganti entong. Nek nagnti kaya kiye biasane tawone pindhah ninggalna kluthuk. Mulane kluthuk kuwe kudu sering-sering ditiliki karo dinei lenga tanah pas nggon sikile kluthuk, terus dijaga ben klutuhuke ora nempel tembok.

Ngingo tawon ulihe ora legine madu thok. Kadhang-kadhang ya dientup, anu ora nguja nyenggol utawa ngidek. Tawon kuwe senajan wis mati tapi entupe esih bisa ngentup ngetokna upase. Nek ora pas agi panen madu ya dientup. Tapi entup tawon be jere kena dienggo obat, buktine ana pengobatan sing nganggo entup tawon. Nek peceklik biasane tawon lanang dibuangi, aku ya cokan ngrewangi ndimek terus mbuangi tawon lanang mau, tapi cokan ora nguja nyenggol tawon prajurit, ya dientup. Nek dientup tangan apa awak paling larane mung pirang jam thok, dinei balsem ya suda. Tapi nek sing dientup pinggir mata, abuhe nganti rong ndina ora mari. Pokoke isin ketemu wong, apa maning mlebu sekolah meshi di isin-isin kancane. Tapi nek dipikir-pikir tawon kuwe pancen akeh banget gunane, mulane nang Al-Quran ya ana Surat An-Nahl.

Advertisements

Comments»

1. disease - April 7, 2010

Wah ora ngerti aku mas, bisa ditranslate ke bahasa Indonesia? biar pembaca yang laen pada ngerti.. 😀

Like

2. maskurmambang - April 8, 2010

Wah blogge khusu basa Banyumas je

Like

3. Yudiro S - September 25, 2010

biyungku ya mbiyen mbatik nganggo malam saiki nyong arep gawe lilin nggo ibadah ko langka,angger sampean due regane 20000/kg nyong gelem tukune.maturnuwun

Like

4. Balsem Pala Keiji mengandung minyak esensial capsicum yang memberi panas lebih lama sekaligus pereda rasa sakit (analgesik) yang membantu meningkatkan peredaran darah - December 23, 2013

hello there and thank you for your information – I’ve
definitely picked up anything new from right here.
I did however expertise several technical issues using this website, as I experienced to
reload the site lots of times previous to I could get it to load correctly.
I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining,
but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective exciting content.

Make sure you update this again soon.

Like


Mangga Komentare

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Pramukamaos's Weblog

Just another WordPress.com weblog

Doel Prepal's Blog

Never stop exploration

Kawiçastra

koleksi buku mahabharata, ramayana dan pewayangan

Listrik di Rumah

Memahami Perilaku Listrik sehari-hari di Rumah

icalproject's

cepat jalur kanan, santai jalur kiri

masbrow

Mencari kehidupan di tengah kehidupan

Timbangan Salter Dunia Timbangan

DUNIA TIMBANGAN,081280780615,081291999252,men Jual Timbangan Salter,Harga Timbangan Salter 5 Kg,10 Kg,25 Kg,50 Kg,100 Kg,Timbangan Salter,Timbangan Gantung Salter,Timbangan Salter 5 Kg,10 Kg,25 Kg,50 Kg,100 Kg,Harga Timbangan Duduk,Harga Timbangan Nagata,Harga Timbangan Analitik,Harga Timbangan Digital,Harga Timbangan Manual,Harga Timbangan Duduk Digital,Harga Timbangan Mekanik,Harga Timbangan Buah Digital,Harga Timbangan Duduk Digital,Harga Timbangan Gantung Digital,Harga Timbangan Gantung,Harga Timbangan Sapi,Harga Timbangan Laundry,Harga Timbangan,Timbangan Duduk,Timbangan Digital,Timbangan Mekanik, Timbangan Duduk Digital,Timbangan Laundry,Timbangan Sapi,Timbangan Nagata,Timbangan Cahaya Adil,Timbangan Allegra,Timbangan Quattro,Timbangan Adam,Timbangan Analitik,Timbangan Chq,Timbangan Matrix,Timbangan Salter,Timbangan Pocket,Timbangan Manual,Timbangan Gantung Manual,Timbangan Gantung Manual

FATHAN MOTOR

Spesialis kaca film mobil dan gedung

PERCETAKAN ONLINE

Percetakan, Foto Copy, Penjilidan, Pengetikan, Design Grafhis, Print dan Komputer

PERCETAKAN BUKU SURAT YASIN RAWAMANGUN Jakarta Timur 13220

Menerima : Percetakan Buku Yasin Bludru, Yasin Hard Cover, Yasin Majmu Syarif, Yasin Soft Cover, Yasin Spiral, Yasin Hard Cover Spiral, Yasin Hard Cover Batik, Dengan model - model yang terlengkap.

Cahaya Islam

Berbagi Ilmu

Hompimpa Creative Adv

TVC | Videotron | Billboard | Digital Print | Papan Nama | Neon Box | Branding Pin | Mug | Corporate ID | Kartu Nama | Periklanan | Web Design | Logo

Pusat Refill Toner

Refill Toner Di Tempat

Impossible

Selamat Datang , dan Terimakasih Telah Berkunjung

teknologi390

memberi informasi terhangat

bengkel panggilan jogja

kami siap membantu anda dalam mengatasi problem pada mobil anda.. contact kami.

SPREADING THE PEARL

Dedication For All

iimvixby.com

Passion seorang Perawat yang hobi otomotif

Rofotaku

Otaku Area

Bentaraunik

Ur Brand Ur identity !

NANDA PRINTING RAWAMANGUN - JAKARTA

Percetakan, Foto Copy, Penjilidan, Pengetikan, Design Grafhis, Print, Copy DVD / CD, Burning / Transfer DVD/CD dan Komputer

JaTiara

A Diary To Review & Share My Random Memories

Dildaar80's Weblog

Blog berita selektif dan artikel menarik

Panginyongan

Brigade Ngapak Banyumasan

A Rindu Istiqomah

Perempuan Di Jalan Hijrah

Nunoo's Journal

An ignorant rider

Berbagi Ilmu dan Pengalaman

Motivation Your Mind

BaruHits

Menyajikan informasi paling baru akhir-akhir ini

jonegoro13

A great WordPress.com site

karismauyy.com

in my mind

Konveksi Tas - Produsen - Jual - Murah - Jakarta

Konveksi tas, produsen tas, penjual perahu karet, konveksi baju murah dijakarta

nakulasahadewa

Hangudi Becik Sejatine Becik

PUSAT OLEH-OLEH KHAS BANYUWANGI - OSING DELES

Teko Banyuwangi Kanggo Banyuwangi Lan Ibu Pertiwi

BMSPEED7.COM

Blog Otomotif Roda 2 Indonesia

KOMUNITAS PUTERA KRAKATAU

Gerakan Ekowisata dan Pemberdayaan Masyarakat LAMPUNG SELATAN

Hayyu Motor Airbrush

Bengkel, Cat Motor dan Airbrush

It's More Than The Numbers

And What Will Comes Next?

BANDITZ GUARD

custom crash bar engine guard

Kumpulan Karya Mahasiswa

Just another side of student

%d bloggers like this: